Türkiye’nin dört bir yanında faaliyetlerini sürdüren, iş hayatına farklı bir bakış açısı getiren, üreten ve ürettikçe kazanan, kazandıkça ekonomiye ve toplumun her kesimine olumlu faydalar sağlayan, toplumsal yaşamda güçlüklere karşı direnerek ve kararlılıkla yollarına devam eden birçok kadın girişimci kendi başarı hikayelerini yazdı.

Girişimci Kadınların yazdığı bu başarı hikayeleri aynı zamanda birçok kadın için de ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması

Türkiye’nin Kadın Girişimcisi

Nagihan Yılmaz

 

Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması

Türkiye'nin Yöresinde Sürdürülebilir Fark Yaratan Kadın Girişimcisi

Seyyare Sungur

 

Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması

Türkiye'nin Gelecek Vadeden Kadın Girişimcisi

Şevin Ballıktaş

 

Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması

Türkiye'nin Kadın Sosyal Etki Girişimcisi

Bilge Can

 

Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması

Türkiye’nin Kadın Kooperatifi

Leyla Ayvazoğlu

Nagihan Yılmaz

Nagihan Yılmaz, ülke genelinde 9 depolama alanı ile tüm illerde, bitkisel atık yağ toplama ve depolama faaliyetini yürütüyor.

HİKAYENİN DEVAMI

Seyyare Sungur

Seyyare Sungur, fındığı katma değerli ürüne dönüştürerek yurt içi ve yurt dışı olmak üzere birçok satış kanalı üzerinden farklı pazarlarda satışını gerçekleştiriyor.

HİKAYENİN DEVAMI

Şevin Ballıktaş

Şevin Ballıktaş, datadot e-Ticaret analitiği platformu ile firmalara e-ticaret kanallarında veri odaklı aksiyonlar alarak, karlılıklarını artırıyor ve zaman kazanmalarını sağlıyor.

HİKAYENİN DEVAMI

Bilge Can

Bilge Can, Anadolu’nun zengin kültürel mirasını, el işçiliği ve zanaat ile buluşturarak bir sanat eseri haline getiriyor ve eserlerinin ihracatını gerçekleştiriyor.

HİKAYENİN DEVAMI

Leyla Ayvazoğlu

HAZEK, yöre kadınları ile beraber işledikleri hammaddeler ile doğal ve sağlıklı gıdalar üretip, ülke genelinde satışını gerçekleştiriyor.

HİKAYENİN DEVAMI

Ayla Müstecaplıoğlu

Ayla Müstecaplıoğlu, Türkiye’nin ilk anti-kolik valfli biberonu ve USB ile çalışabilen elektronik göğüs pompası gibi bebek ve anne sağlığına yönelik ürünler üretiyor.

HİKAYENİN DEVAMI

Kübra Yurtsever Kargı

Kübra Yurtsever Kargı, bölge ekonomisine katkısı olmayan kokulu üzümden katma değerli ürünler üretip, ekonomi ile buluşturuyor.

HİKAYENİN DEVAMI

Gözde Büyükacaroğlu

Gözde Büyükacaroğlu’nun kurucusu olduğu Vivoo, çeşitli araçlarla insanların kendi vücudunu daha iyi takip etmesini ve daha iyi anlamasını sağlayan bir sağlıklı yaşam platformu.

HİKAYENİN DEVAMI

Müge Baltacı

Müge Baltacı, elektronik atıkların yönetimi ve geri dönüşümü ile iklim krizine pozitif yönde etkileyecek dijital bir altyapı olan Köstebek platformunu hayata geçirdi.

HİKAYENİN DEVAMI

Aysun Aktaş Akdoğan

Aysun Aktaş Akdoğan, “Yaşanabilir Bir Dünya için Üretiyoruz” sloganıyla 2017 yılında İzmir’de başladığı fabrikasında PV güneş paneli üretimi yapıyor.

HİKAYENİN DEVAMI

Aslı Aksoy

Aksoy, üretimi ölçeklenmiş ve sertifikalı erkenci hasat yöntemiyle tarla tazeliğinde kuşkonmaz üretimi ile ülkemizde yeni bir pazar yarattı.

HİKAYENİN DEVAMI

Burcu Karaca Uğural

Uğural,geri dönüştürülebilir malzeme kullanımını artırmak için lifli tarımsal ürünlerden endüstriyel biyokompozitler geliştiriyor.

HİKAYENİN DEVAMI

Gözde Venedik

Venedik, Help Steps ile sağlık ve sporu iyilikle birleştiren bir adım sayar uygulamasının yaratıcısı.

HİKAYENİN DEVAMI

Filiz Akkaş – Pelin Özkal

Mapsis metal, metal ve metal olmayan parçaları işleyip, değişik üretim yöntemlerini kullanarak son parçaya ulaşmaya çalışıyor.

HİKAYENİN DEVAMI

Ayşegül Abacı

Defne Pelet, kömürün bir alternatifi ve kömürün vermiş olduğu zararların hiçbirini vermeden hem ısınmayı sağlayan hem de doğa dostu, çevreci pelet yakıtını üretiyor.

HİKAYENİN DEVAMI

Begüm Esra Aytan

Aytan, GeneOn’da atıkların daha etkili, çevreci ve düşük maliyetli geri dönüşümü için biyolojik teknolojiler üretip, bunları ilgili yerlere ulaştırmayı hedefliyor.

HİKAYENİN DEVAMI

Sadriye Görece

BlindLook, tamamen sesli yönlendirme ile çalışan bir mobil uygulama ile görme engellilerin özgürleşmesi için erişim teknolojileri üretiyor.

HİKAYENİN DEVAMI

Gülşah Gürkan

Esansiyel gül yağının, hak ettiği kalite ve saflıkta temel içerik olduğu, genç ama köklü bir marka olan “gülsha” cilt bakım serisini oluşturan Gürkan, Asya pazarında binin üzerinden satış noktasına ulaştı.

HİKAYENİN DEVAMI

Duygu Akbudak

3 sene içerisinde 300'den fazla marka ile iş birliği yapan denebunu.com 1,7 milyon üyesine her ay dönüşümlü olarak 50 binden fazla ücretsiz deneme kutusu gönderiyor.

HİKAYENİN DEVAMI

Müzeyyen Erakuman

Daha temiz bir çevre ve sıfır atık düşüncesiyle çıktığı bu yolda bunu bir kadının da yapabileceğini ispatlamak istiyor.

HİKAYENİN DEVAMI

Esra Odabaşı

Türkiye’deki 10 milyon engellinin 2 milyonunun çalışabilecek durumda olmasına “engelim işime engel değil” sosyal sorumluluk projesiyle dikkat çekmeyi amaçlıyor.

HİKAYENİN DEVAMI

Müşerref Sezen Saral

Sezen Saral, 2010 yılında ülkemizi e-kitap ile tanıştırma amacıyla yarattığı Reeder markası ile bugün tablet, bilgisayar ve akıllı telefon alanında geniş ürün gamı ile tüm elektronik marketler ve Telekom operatörlerinde satılıyor.

HİKAYENİN DEVAMI

Nazlı Uyanık Yıldız

Nebyan Doğal’ı 2014 yılında kardeşi ile birlikte kuran Nazlı Uyanık Yıldız, Karadeniz yaylalarında yerel üreticiler tarafından geleneksel yöntemlerle, suni yem kullanılmadan, doğal döngüsüne müdahale edilmeden yetiştirilen hayvanların etlerini, büyükşehirlerde yaşayan ve sağlıklı gıdaya ulaşmakta zorluk çeken tüketicilere ulaştırıyor.

HİKAYENİN DEVAMI

Müjde Esin

Londra’da yaşayan göçmen genç kız ve kadınların İngiltere’ye entegrasyonunu sağlamak ve onlara iş imkânı yaratmak için KızCode platformunu kuran Müjde Esin, şu anda İngiltere ve Türkiye’nin farklı illerinde kodlama, cinsiyet eşitliği gibi konularda eğitimler düzenliyor.

HİKAYENİN DEVAMI

Rana Sanyal

2015 yılında Araştırma laboratuvarlarında geliştirilen çalışmaların insanlara ulaşmasını sağlayacak ortamı oluşturmak için RS Research’ü kuran Sanyal, ürettiği ilaçları doğrudan kanserli hücreleri hedefleyecek şekilde paketleyip, hedefe ulaşana kadar da paketin açılmamasını amaçlıyor.

HİKAYENİN DEVAMI

Sevginar Baştekin

Çocukluğundan beri kimyager olmak isteyen Baştekin, 1988’de İTÜ Kimya Bölümü’nü birincilikle bitirdikten sonra, eğitimine Almanya’da devam etti. 2000 yılında Türkiye’de kendi işini yapmaya karar verdi. Laboratuvarında Türkiye’de olmayan leke çıkarıcılar üzerine Ar-Ge çalışmaları yaparak, formül, şişe ve etiket tasarımı dahil 100 ürün geliştirdi.

HİKAYENİN DEVAMI

Hande Çilingir

Üniversite yıllarında, eğitim sisteminin sorunlarını tabandan çözme hedefi olan sosyal sorumluluk projesi “BilgiAid” ile girişimcilik hayatına başladı. Bu girişimiyle, 2006’da JCI (Juniors Chambers International) tarafından düzenlenen Türkiye Genç Girişimciler (TOYP) yarışmasında, “Yılın Sosyal Projesi” ödülünü kazandı.

HİKAYENİN DEVAMI

Büşra Yapıcı

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde okurken işçi olarak seralarda, mezuniyetinin ardından eşinin kurduğu gübre şirketinde çalışmaya başladı. Tohum üzerine Ar-Ge çalışmaları için gerekli olan finansmanı karşılamak amacıyla gübre satışı yaptı. 2008 yılında kriz nedeniyle gübre şirketinin faaliyetlerine son verdi. 2010 yılında, Antalya’da 40 dönüm alanda Petektar Tohum şirketini kurdu.

HİKAYENİN DEVAMI

Duygu Yılmaz

İşinden istifa edip, zeytin çekirdeklerinden plastik üretme hayalini gerçekleştirmek için İTÜ Kuluçka Programı’na kayıt oldu ve ekibini kurarak çalışmalarına başladı. Kendi sağladığı finansmanla çıktığı yolculukta, laboratuvar araştırmaları 2 yıl sürdü.

HİKAYENİN DEVAMI

Ece Çiftçi

14 yaşında katıldığı bir konferansta sosyal sorumlulukla tanışan Çiftçi, dünya üzerinde her çocuğun eşit sosyal eğitim alamadığının ve çocukların özgüvensiz yetiştirildiğinin farkına vardı. Bunun üzerine, 5 arkadaşıyla birlikte Şanlıurfa’da düzenlediği atölyelerde, 100 çocukla bir araya geldi.

HİKAYENİN DEVAMI

Tülin Yazıcı

1995 yılında yakın bir arkadaşının teşvikiyle üniforma sektörüne ilgi duymaya başlayan Tülin Yazıcı, kurduğu “Dress Best Uniforms” ile bu sene itibarıyla Türkiye, Orta Doğu, Afrika, Avrupa ve Türk Cumhuriyetleri olmak üzere geniş bir coğrafyada uluslararası otel zincirlerinin, havayollarını hastanelerin ve kurumsal şirketlerin personellerini tasarımlarıyla beraber giydirmektedir.

HİKAYENİN DEVAMI

Şule Mene

Şule Mene, doktorluk yapmaya başladığı Bartın Kurucaşile'de Ar-Ge'de çalışmak istediğini fark ediyor ve Harvard Business School'da işletme masterı yapıyor. 2002 yılında şirketini kuran Mene, şuan Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, İran, İsrail gibi ülkelerde aktif olarak araştırma yürütüyor. Bunun dışında firma Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’daki merkezlerinde de araştırmalarına devam ediyor.

HİKAYENİN DEVAMI

Zeynep Arca Şallıel

Zeynep Arca Şallıel, turizm yatırımları konusunda uzmanlaşmış aile şirketinde Proje Yöneticisi ve Yönetim Kurulu üyesi olarak çalışırken, İtalya, İspanya ve Fransa’nın köylerinde dünyaca ünlü küçük işletmelerden ilham alarak, turizmi üretimle iç içe geçiren, kendi şarabını, sebzesini, yemeğini en üst kalitede üreten bir model hayal ediyor ve harekete geçiyor. Bugün 2.000 dekarlık bir arazide 350 dekar dikili bağ alanı, 200 dekar armut bahçesi, 10 dekar kiraz bahçesi, bostanları, koruları ile Arcadia hayalini gerçeğe dönüştürüyor.

HİKAYENİN DEVAMI

Ayten Çöl

Ayten Çöl, 16 yaşında babasının adını yaşatmak adına Amasya’da bulunan 2 bin dönümlük arazinin başına geçtikten sonra 2 bin dönümlük arazisinde mısır, şeker pancarı, sebze, soya, buğday, soğan ve patates başta olmak üzere çok çeşitli ürünler yetiştiriyor. Başlıca işi tohumculuk olan Çöl, tüm bu ürünlerin tohumlarını yetiştiriyor. Yetiştirdiği tohumları da yurtiçi ve yurtdışına pazarlıyor.

HİKAYENİN DEVAMI

Elif Aslı Tanuğur

Tanuğur, oğlunun bebekliğinden itibaren aralıklarla ateşinin yükselmesi problemiyle birlikte doktorların sorunun bağışıklığın artırılması olduğunu öğreniyor ve okuduğu bilimsel makaleler sonucunda arı ürünlerinin bu konuda ciddi faydaları olduğu sonucuna varıyor. Ülkemizde o dönem propolis üretimi olmadığı için bu ürünü kendi temin edip çalışıyor. Propolis ham halde tüketilmediği için özütleme işlemini kendisi gerçekleştirmeye başlıyor ve ürünlerin oğlundaki faydalarına birebir tanık oluyor. Bu sayede Türkiye’de arıcılığın ve arı ürünleri çeşitliliğinin yeterli düzeyde olmadığını fark edip 2013 yılında SBS Bilimsel Bio Çözümler’i kuruyor.

HİKAYENİN DEVAMI

Nardane Kuşçu

Narköy, 1.200’ün üzerinde atalık tohum ve bu tohumlardan yapılan organik tarım, atları, büyük baş ve küçük baş hayvanları, arıları ve sayısız çeşit bitkisi ile organik bir tarım çiftliği ve yaşam merkezi olarak hizmet veriyor. Nardane Hanım, İşletmesini, büyüyen bir çocuk gibi doğayla uyumlu, doğa ve teknolojinin birlikte kullanıldığı bir sistem olacağını düşünüyor. Bunu yaparken; sağlıklı, ekolojik ve sürdürülebilir anlamda çok daha geniş kitlelere ulaşan bir oluşum olmasını hayal ediyor.

HİKAYENİN DEVAMI

Ümmiye Koçak

32 yıllık evli ve 3 çocuk annesi olan 57 yaşındaki Ümmiye Koçak bugüne kadar 11 tiyatro oyunu yazdı. Koçak, Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu ile yaklaşık 500 kez sahneye çıktı ve oyunlarını Türkiye'nin dört bir yanında 30 bine yakın kişi izledi. Genelde kadınların sorunlarını ve ataerkil toplum yapısına başkaldırışı kaleme alan Koçak, iklim değişikliği gibi çevresel konuları anlatan oyunlar da kaleme almış.

HİKAYENİN DEVAMI

Mevlüde Uygun

Gençliğinde de modanın sıkı takipçisi olan Mevlüde Uygun bu tutkusunu okul bittikten sonra da devam ettiriyor. 1984 yılında 50 metrekarelik bir dükkan tutarak başladığı mesleki hayatına 1998 yılında kurduğu İdilbebe markası ile bugün devam ediyor. Kendi bebek giyimi markasıyla kaliteli, sağlıklı, rahat ve günün trendlerini yansıtan ürünler yapmayı amaçladığını söylüyor.

HİKAYENİN DEVAMI

Nuran Özyılmaz

13 yıl boyunca ev hanımı olan Nuran Özyılmaz 1990 yılında “dört kızımın kaderi benimki gibi olmasın” diyerek hayatını değiştirecek ilk adımı atıyor ve on bileziğini satarak aldığı sermaye ile evde dikime başlıyor. 18 yıl boyunca işlettiği örgü atölyesini örgüye olan ilgilinin azaldığını düşünerek kapatıyor ve 2008 yılında Kars’taki ilk yöresel yemekler yapan ve kaz üzerine hizmet veren “Kars Kaz Evi” adlı restoranını açıyor. Nuran Özyılmaz, açtığı Kars Kaz Evi restoranıyla Kars’a gelen yerli ve yabancı misafirlerin yöresel tatları denemelerini sağlıyor.

HİKAYENİN DEVAMI

Melis Tasacı

Her kadın bir şey yapabilir bence ben yapamıyorum deyip de evde oturmak hiç bana göre değil. Ben bu işe başladığım zaman bu yarışmadan haberdardım, ben 30 yaşında bu yarışmaya katılacağım dedim ve şimdi otuz yaşındayım.

HİKAYENİN DEVAMI

Zehra Sema Demir

Böyle bir müze kurmak istediğimi söylediğim zaman müzecilik çok maliyetli bir iş, kar elde edemezsin, seni ekonomik olarak tatmin etmez gibi uyarılarda bulundular. Ama onlara kulağımı tıkadım, işinizi sevgi ve aşk ile gönlünüzü koyarak yaparsanız para zaten geliyor.

HİKAYENİN DEVAMI

Göknur Atalay

Kadınım kelimesini önümüze set gibi koymamak lazım! Ben insanım, ben anneyim, ülkeme katkıda bulunabilirim. Gerçekleştirdiğim başarıların sonrasında bana verilecek en büyük ödül ise alkıştır.

HİKAYENİN DEVAMI

Bedriye Hülya

Benim yapamayacağım iş yok! İstedikten sonra herkes de yapabilir. B-fit ile ben bir girişimciyim ve bunun yanı sıra B-Fit’ler ile başka girişimci kadınlar yaratarak onları destekleme şansı buldum.

HİKAYENİN DEVAMI

Rahşan Tan & Leslie K. Mori

Mutlaka herkesin iyi yaptığı bir şeyler vardır. Kadınların daha zor bir hayatları olsa da girişimcilik hayatında erkeklerden daha başarılı olduklarını düşünüyorum.

HİKAYENİN DEVAMI

Pınar Kaftancıoğlu

Şuanda hayatımın en güzel işini yapıyorum. Ben bunun için doğduğuma inanıyorum. Sonuna kadar da devam ettirmeyi düşünüyorum.

HİKAYENİN DEVAMI

Başak Taşpınar Değim

Herkesin aklına güzel fikirler gelebilir. Fakat yapılması gereken biraz gayret etmek ve bir adım atmak. Çünkü zor olan şey ilk adımı atmaktır.

HİKAYENİN DEVAMI

İksir Sema Aydın

Projemden bahsederken birçok dostumuz siz çılgınsınız demişlerdi. Şimdi ise o çılgınlığın mutluluğa dönüştüğünü görüyorum.

HİKAYENİN DEVAMI